De ce libertatea presei este, totuşi, importantă?

Не найденно For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

De ce libertatea presei este, totuşi, importantă?

autor: Kelly Keiderling, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova

Nu poţi avea o cultura politică democratică fără a avea o mass-media transparentă şi un acces liber la informaţie

Unde am ajunge noi fără o presă liberă? Guvernanţii ar conduce guvernul, afacerile, sectorul academic şi alte sectoare, având în vedere doar interesele lor personale, nepăsându-le de preocupările populaţiei majoritare. Legile ţării ar fi aplicate în mod selectiv doar pentru cei slabi. Corupţia ar creşte. Reformele ar stagna. Preţul de a dezvolta o afacere ar creşte. Cetăţenii ar pierde încrederea în guvernul lor şi s-ar detaşa de eforturile de dezvoltare naţională.

Guvernele şi cetăţenii vorbesc deseori despre importanţa mass-media independente, dar nu întotdeauna realizăm pe deplin rolul unei prese libere în dezvoltarea şi întărirea democraţiilor. Ziua mondială a libertăţii presei ne oferă posibilitatea să ne gândim la beneficiile pe care le aduce presa liberă şi responsabilă şi cum ar fi lumea noastră fără presă independentă.

Mass-media profesională, responsabilă şi independentă este esenţială pentru dezvoltarea democraţiei sănătoase. Mass-media este ochii şi urechile publicului. Mass-media colectează informaţiile despre activităţile guvernului, ale liderilor din domeniile de afaceri, academic, cultural, sportiv, local şi altele, şi informează publicul. Mass-media evaluează cum foloseşte guvernul banii contribuabililor. Ea ne alertează în privinţa cazurilor de corupţie în care sunt implicaţi oficiali guvernamentali şi alte persoane influente. Ea ne informează despre dezbaterile privitor la politicile publice şi ne oferă şansa de a ne prezenta punctul de vedere în privinţa acelor politici, regulamente, legi sau decizii pe care le considerăm cele mai bune, precum şi în privinţa celor care considerăm că nu merită atenţia publică. Mass-media independentă permite ca toate ideile să fie evaluate de public.

Presa liberă este esenţială pentru o dezvoltare echitabilă

Informaţia oferită de mass-media liberă şi responsabilă ne dă posibilitatea de a lua decizii corecte privitor la ce şcoală să ne trimitem copiii, unde să cumpărăm cele mai bune produse, care medic poate să trateze cel mai bine un membru al familiei, ce oficiu guvernamental ne poate soluţiona problemele. Mass-media liberă face legătura dintre cetăţeni şi lideri, ne implică în viaţa publică a ţării şi ne face auziţi în procesul de dezvoltare a ţării noastre.

Un rol mai puţin remarcat, dar important al presei libere, este cel pe care ea îl are în procesul de dezvoltare. După cum a menţionat fostul preşedinte al Băncii Mondiale, dl James D. Wolfensohn, «presa liberă este esenţială pentru o dezvoltare echitabilă. Dacă oamenilor săraci nu li se acordă drepturi electorale, dacă ei nu au dreptul la libera exprimare, dacă nu sunt puse în lumină cazuri de corupţie şi practici inechitabile, nu poţi construi acel consens public de care e nevoie pentru a aduce schimbarea. Presa liberă nu este un lux». Atunci când presa responsabilă şi independentă educă publicul, putem dezvolta şi îmbunătăţi sănătatea, agricultura, educaţia şi alte domenii. Împuternicim femeile şi minorităţile de a fi mai activi în societate. Protejăm mai bine cetăţenii vulnerabili. Prevenim mai uşor calamităţi de proporţii. Şi-apoi, în lumea noastră globalizată, fără o circulaţie deschisă şi corectă a informaţiei, nici o naţiune nu poate participa efectiv la economia globală. Ţările fără o mass-media liberă rămân în urmă tot mai mult şi mai mult.

În ultimii 16 ani, 679 de jurnalişti au fost ucişi în întreaga lume

Dar colectarea şi distribuirea informaţiei poate fi riscantă pentru jurnaliştii profesionişti. Atacurile asupra reprezentanţilor mass-mediei independente producătoare de ştiri ating cifre de record. Reporterii, bloggerii şi redactorii se confruntă cu hărţuiri oficiale, urmăriri penale, atacuri fizice şi chiar omoruri. Doar în anul 2007, conform organizaţiei Reporteri fără Frontiere, 1511 de jurnalişti din întreaga lume au fost ameninţaţi sau atacaţi fizic, 887 au fost arestaţi şi 67 au fost răpiţi. Conform Comitetului pentru protejarea jurnaliştilor, în ultimii 16 ani, 679 de jurnalişti au fost ucişi în întreaga lume în legătură cu meseria lor. În unele ţări, jurnaliştii operează într-o atmosferă de intimidare şi hărţuire. De obicei, guvernele sunt cele care creează această atmosferă de frică, presând mass-media să relateze doar ştiri în favoarea guvernului, cerând jurnaliştilor să dezvăluie sursele confidenţiale de informaţie, ameninţând mass-media cu acţiuni juridice sau financiare neadecvate, intimidând jurnaliştii sau membrii familiilor lor, sau utilizând legi penale privind calomnierea pentru a pune în închisoare angajaţii din mass-media.

Unde am ajunge noi fără o presă liberă? Liderii ar conduce guvernul, afacerile, sectorul academic şi alte sectoare, având în vedere doar interesele lor personale, nepăsându-le de preocupările populaţiei majoritare. Legile naţiunii ar fi aplicate în mod selectiv doar pentru cei slabi. Corupţia ar creşte. Reformele ar stagna. Preţul de a dezvolta o afacere ar creşte. Cetăţenii ar pierde încrederea în guvernul lor şi s-ar detaşa de eforturile de dezvoltare naţională.

Independenţa mass-media este strâns legată de democraţie. «Nu poţi avea o cultura politică democratică fără a avea o mass-media transparentă şi un acces liber la informaţie», a spus Ellen Hume, director de cercetare la Centrul pentru mass-media civică de viitor al Institutului de tehnologie din Massachusetts, fost reporter la „Wall Street Journal”.

Să recunoaştem rolul esenţial al mass-media libere şi responsabile în democraţiile noastre. Fără informaţia pe care o oferă presa liberă, cetăţeanul este lăsat fără putere şi atât democraţia, cât şi prosperitatea sunt în pericol. (Jurnal.md)