(Română) Seminar de consolidare a capacității organizațiile membre CALC prin instruire și discuție

Не найденно For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La data de 08 decembrie curent, secretariatul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a organizat și desfășurat un seminar de instruire pentru organizațiilor membre CALC focusat pe diverse subiecte de interes în domeniul alegerilor și proceselor electorale democratice. 

La seminarul de instruire, participanții/ele au făcut cunoștință cu subiectul listelor electorale, înregistrarea alegătorilor, participarea la alegeri, inclusiv experiența altor state pe acest segment. Un alt subiect discutat s-a referit la adoptarea noului Cod electoral al Republicii Moldova, ce ajustează documentul, ambiguitățile înlăturate și recomandările formulate de societatea civilă/observatori în vederea îmbunătățirii procedurilor electorale. În cadrul discuției s-au subliniat și anumite provocări ale reformei legislației electorale. 

La sesiunea dezinformarea în alegeri și combaterea dezinformării, participanții au aflat despre “știrile” false și cum acestea distorsionează realitatea, tipuri de informații false utilizate de concurenții electorali în campania electorală, reflectarea campaniilor electorale și cine se face responsabil de dezordinea informațională în perioada electorală.  

Un interes vădit a fost manifestat față de subiectul digitalizării proceselor electorale, elaborarea și pilotarea Sistemului Informațional de Vot prin Internet ca metodă alternativă de vot, etapele, actorii cheie, punerea în aplicare, asigurarea accesului ușor al cetățenilor la mijloace de autentificare electronică și capacitatea de asigurare a securității cibernetice în Republica Moldova.  

Pe parcursul sesiunii dedicate comunicării pe rețelele de socializare, membrii CALC au aflat cum poate fotografia deveni un instrument de comunicare atât în activitatea curentă, cât și în perioada electorală. 

În cadrul seminarului de instruire, participanții au obținut cunoștințele noi și s-au pus bazele unei punți de dialog între organizațiile membre ale Consiliului CALC și membrii aderenți ai Coaliției. Scopul seminarului a vizat fortificarea cunoștințelor participanților pe subiecte de interes actual în domeniul alegerilor, consolidarea comunicării și stabilirea unui dialog deschis în cadrul CALC.  

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din 36 organizații obștești din Republica Moldova cu scopul de a contribui la dezvoltarea democrației, prin promovarea alegerilor libere și corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia.